Kurshelg

I fredags tog vi husbilen o åkte ända till Nybble (ca 1 mil hemifrån oss) låter knäppt men vi har haft en helgkurs där med Forserumsgänget (fem härliga tjejer) och Berit med Najko o Manolito. Najko är pappa till Manolito och Elenors Mexx o Rebeccas Mixa, så det var tre kullsyskon med. Förutom dessa tre småttingar hade Elenor med Zorro, Rebecca hade med Hajas. Marie-Louice med Spacy, Gittan med Roxy och Frida med Tim.

På lördag morgon åkte vi till Bäckhammars grusplan, där fick Gittan köra fram o tillbaka med bilen för att göra planen framkomlig för träning



Marie-Louice, Frida o Rebecca hjälper till att trampa rätt spåren



Elenor, Rebecca o Frida trampar på för fullt

Blev jättebra på denna grusplan, när dagen var slut var det inte mycket snö kvar.
Tjejerna är jätteduktiga o kan mycket själva men vill ha inspiration o koll på vart de står i sin träning.

Lördagkvällen käkade vi mat på Svedjegården där alla bodde, vi stod utanför med husbilen.



Gittan, Berit, Elenor o Frida



Marie-Louice, Rebecca o Kjell 

I reataurangen fanns målade bilder i taket som är fantastiska







Söndag morgon (sommartid fick sova en timme mindre)
Idag var vi på en fotbollsplan som doftade riktigt gott enligt alla hundar. Men alla jobbade på och alla är så taggade o vill så mycket. Jätteroligt med ett sånt här gäng. Kjell fick ge sig iväg på morgonen för att hämta hem Sara, Mattias o Ella vars buss hade kapsejsat i Orsa. Fick ta hand om tjejerna själv men det fungerade, de fick bara vänta lite längre mellan varje ekipage.
Bilder från dessa dagar kommer senare i bilder.

Tack allihop för en rolig helg o lycka till i fortsättningen

VITTRING

Först ett GRATTIS på födelsedagen till vårt fyrbenta födelsedagsbarn DIZA som idag fyller 9 år.



Nybadad Diza


Fick alldeles nyss ett telesamtal från Gunilla som frågar om det snöar här? Neej säger jag o tittar ut - Fy f..an vad det snöar, jag var ute för en halvtimmesedan o gjorde vittring med både Krollie o Shikka o då var det ingen snö.

Men från det förb...ade vädret till vittringen - säger bara JIPPI, har börjat tävlingsmässigt med yrvädret men bara ca 5 meter till pinnarna och ett litet hmmm på vägen fram o peppar peppar, hon söker av pinnarna utan att ta ngn, kasta ngn, sprätta iväg dom hit o dit, riktigt fint sök på henne - gud vad jag blir glad varje gång det lyckas och det har lyckats många många gånger nu. Finns kanske hopp om detta, klart det gör bara man lägger ner sig i träningen och är konsekvent.



Nu har Krollie fått sista Rimadylpillren så nu skall hon få komma igång lite försiktigt med träning till både hennes o min lycka. Men Shikka skall få sitt hon med, planerar en Elitstart med henne inom närmaste framtid.
Att två BC kan vara så olika trodde man nog inte men de är som natt o dag men lika roliga att träna med på var sitt sätt.

Men det gäller att ställa om hjärnan och tankesätt från den ena till den andra.

Igår söndag hade vi en minikurs för 4 träningsvilliga tjejer, tyvärr var vädret inte helt ok men vad gör det när man håller på med det man tycker om. Efter kursen tränade jag med Shikka.

Apportdirigering är ngt jag måste lägga ner extra på, med hennes irrhjärna o vilja finns det inte en suck att få stopp på henne om hon ser fel apport, hon är där innan jag hunnit dra in andan för att försöka bryta henne. Men jag kan bara skratta åt hennes tilltag men måste naturligtvis få kontroll över detta.

Till helgen har vi en helgkurs med ett härligt gäng som vi haft tidigare, skall bli jätteroligt att träffa dom igen. Flera av dom har sina "gamla" hundar (menar nu inte gamla hundar i ålder) men flera av dom har småttingar också.

Har precis nu varit ute och skrapat bort en massa snö från parabolen så Kjell skall kunna se på TV, vräker fortfarande ner detta vita helvete från himlen.

tillhör föregående inlägg



Sörkastet snart borta



Min mammas vackra Eia


Fredag o träning

Idag efter jobbet träffades jag o Shikka, Gunilla o Kiwi på var gamla klubb Sörkastet där planen är så mycket bättre än på nya klubben. Blev lite nostalgi när vi fick se att vårt gamla klubbhus höll på att raseras av en maskin.

Här har man tillbringat så många timmar sedan 1990 när jag började med min golden Zinnie, och många många fler medlemmar har minnen från ännu längre tid tillbaka.

Vi började med gruppmomenten, sitt i grupp jättebra för utom när jag är på väg tillbaka lyfter hon sin slappa tass o sitter så tills momentet är slut. Kiwi satt som ett ljus. Platsliggningen lägger Shikka sig på Gunillas kommande o sätter sig även på hennes kommando. Här behövs träning.

Vi började med Kiwi enligt SM ordningen. Fritt följ (tränger ngt) annars helt ok. Vittringen gick jättebra. Dumrutan (tänk på vinklarna Gunilla). Rutan som är Kiwis favvomoment hände ngt som vi inte kan förstå, kanske ngn sträckning från gårdagens träning. Detta visar sig i inkallningen också, är nåt som inte stämmer.

Körde inte apportdirigeringen utan gick vidare på vittringen som hon klarade galant. Fjärren var lite seg, samma här - detta var inte Kiwi. Hon fick vila medans jag o yrvädret gjorde våra moment.

Fritt följ - satte på det korta kopplet för att korrigera positionerna. Dumrutan gick skapligt med mycket beröm o hjälp på vissa ställen. Inkallningen var gördåligt ställande första gången. Gjorde om med ngt bättre ställande men vet att hon kan mycket bättre. Körde en rak inkallning med islag på mitt ben vid ingång, så här behövs mer träning igen.

Rutan - får hon bara lite hjälp med riktningarna går detta superbra.

Apportdirigering - oj oj tränar med att kasta ut apporterna när hon står vid konen men med hennes irrhjärna o inte har en tanke på att tänka så kör hon sitt eget race. Här blir det lugn lugn träning med höger o vänster.

Vittring - JIPPI idag fick jag visa Gunilla att hon KAN söka efter rätt pinne, Gunilla lade ut pinnarna ca 5 meter bort från oss o sedan skickade jag henne med ett hm hm för att dämpa farten o hon sökte o TOG RÄTT - gissa om jag blev glad.

Fjärren - fortfarande träning på nära håll o med hjälp.

Efter Shikkas träning fick Kiwi komma igång igen o nu hade hon bättre fart o var pigg o alert som hon brukar vara. Märkligt men positivt.

Tack för idag Gunilla, sedan bar det av hem där Krollie väntade tillsammans med husse. Känns hårt att hon måste vara i stillhet o inte får vara med o träna men snart får jag börja träna henne så smått igen.

Har försökt lägga in bilder på sidan men det har inte fungerat ikväll ???? blir riktigt arg när det strular så här men lägger in bilder i tassen bilder istället

Ha en bra helg alla vänner

Domarutbildning o träning

Igår måndag hade vi en domarutbildningsdag på klubben här i Kristinehamn. Vi hade bara teori denna kväll men det behövs verkligen. Många diskussioner och tolkningar blir det på de olika momenten i alla klasserna. Man tolkar reglerna på många olika sätt. Men det är ju detta vi måste diskutera oss fram till olika lösningar så vi hamnar rätt i vårt dömeri i framtiden.

Idag tog jag ett rejält träningspass med Shikka här hemma i trädgården. Lilla "hackspetten" skötte sig riktigt bra idag stundtals men ibland tar "vet-kan själv- vill-ska-måste mm) överhand. Kan bara skratta åt henne i dessa lägen, hon är såå härlig men det fordras mycket träning innan vi är klara för Eliten känner jag. Men nu har jag bestämt mig för att vi måste komma igång.

Krollie fick vara inne medans vi tränade "samvetet gnager i mig när jag vet att hon både ser o hör mig o Shikka"

Hon skall ju vila i 2 veckor till men när jag var klar med Shikka fick hon gå lite fritt följ o göra en vittring med jätteberöm o belöning så även hon känner att hon får göra ngt.

Hämtade ut kameran o tog lite bilder på hundarna



Shikka kollar när jag hämtar posten



Min vackra Krollie



Mitt söta lilla yrväder Shikka



Snälla mamma - kan du inte leka med mig



Shikka är nöjd med att bara få vara med



Shikka vid konen



Sitt



Stå



Ligg



Krollie med sin älskade gris som hon hittade i träningsväskan



Shikka med full koll på allt vi gör


Mer snö !!!

Idag träffades jag o Shikka, Gunilla o Kiwi, Jouko o Hyss för träning på klubben för träning.

Vi började med gruppmomenten, Jouko som TL, sitt i grupp följde Shikka med när jag gick, börja om med ett tydligare kommando stanna kvar. Sedan satt hon tillsmmans med Kiwi, lite orolig var hon enl. Jouko, jag ser henne ju inte men litar fullt på Jouko i detta läge. Kiwi skötte sig exemplariskt i detta moment.

Sedan var det platsliggning där Shikka än en gång la sig på Gunillas liggkommando till Kiwi. Gjorde om så vi fick ett lyckande. Hon hade vänt sig på skinkan en gång och dragit in tassen - kan prata om myror i brallan när det gäller henne.

Sedan körde vi fritt följ med tillrättavisning i position, och belöning belöning när hon går rätt. Glömmer bort vad vi håller på med (hackspetten i Kalle Anka på Jul = Shikka). Kämar vidare.

Sedan skulle jag visa vittringen som gått så jävla bra hemma i snart 2 veckor, vad händer !!!! hon snor en pinne som naturligtvis är fel, bara räkna 1,2,3,4,5, bli inte förbannad. Vi testar igen o då fungerar det som det gjort hemma.

Oj oj eliten känns avlägsen men skam den som ger sig, vi tränar vidare.

Krollie fick vara hemma (ont i hjärtat på mig) men hon skall vara i stillhet 2 veckor till enl. vet jag pratade med idag sedan får jag börja träna henne lite försiktigt. Hon fattar ingenting varför hon inte får följa med o träna, hon är pigg o alert så jag ser ingen större skillnad på henne men inflammationen måste gå tillbaka innan jag får börja träna.

Har ju riktigt bra kompisar som hjälper mig å Krollies vägnar. Fick hjälp av Heléne till telefontid till Marie på Norsholms och ett helt koncept från Anna om träning efter medicineringen. Tack snälla ni.

Nog om mig o mina vovvar. När Shikka var färdig med träning körde vi Gunilla o Kiwi i fritt följ (lite småjusteringar här) apportdirigering - mycket bra, vittring - Kiwi gör ett mycket bra sök här.

Sedan är det Hyss tur - kör ett litet fritt följ som uppvärmning. Sedan vittring - mycket bra. Sättande under gång - superbra idag. Rutan - bra fart till kon o rutan, belöning direkt efter ställande i rutan. Apportdirigering tränades bara fram till kon o belöning där (tempot ut till kon). Avslutade med uppsittet i fjärren på olika avstånd o med belöning efter varje bra uppsitt.

Under tiden vi tränade började det snöa - trodde det var färdigt med vinterväder - men inte, kallt och blött blev det så vi avslutade träningen inne i klubbhuset o fikade o värmde oss.

Hade kameran med men det var inte att tänka på fotografering i snöovädret, får bli en annan gång

Bakdömning

Igår söndag ringde kl 05.15. Undrar om man är riktigt klok ibland men dagens övningar var att bakdöma i Grums. Jag går ju en Lydnadsdomarutbildning och då måste man ut o bakdöma. Grums är på bra avstånd och dessutom skulle Kjell döma Eliten så det passade perfekt. Björnis dömde 1:an, 2:an o 3:an.

Var på plats strax före kl. 8.00. Det började med 3:an. Blev bara 2 ekipage - Niina o Skoj o Catrin o Härja. Bedömningsmässigt hände en del på platsen som jag skall ta med till nästa utbildningsdag för diskussion. Niina o Skoj vann men en nolla på sättande under gång. Lilla Catrin får stora skälvan när jag är med, vet inte riktigt varför? Hon är så nervös, jag lider med henne o skulle vilja göra ngt men vet inte riktigt vad.

Sedan blev det 2:an. Bedömningsmässigt var Björnis o jag ganska lika. Jag bad att få sätta mitt betyg innan han satte sitt för att inte påverkas o det accepterade han. Hade vi olika uppfattning diskuterade vi det, hände inte på så många moment. Tack Björnis för din tolerans o låta mig sätta mitt betyg före dig utan att jag fick höra dina kommentarer.

Sist blev det 1:an. Det var 7 ekipage o platsliggningen blev med alla 7 på en gång. Det var för många för mig för att kunna hålla koll, så det kände jag att om jag klarar mitt domarprov kommer jag att dela upp platsliggningen med färre ekipage.
Nu skötte sig Björnis suveränt för en hund gick upp men den var bara intresserad av att äta hästbajs, men Björnis förflyttade sig framför denna hund o inget konstigt hände, men det blev för mycket fokus på den ätande hunden för min del för att hinna iakktaga alla de andra.

Tandvisningen insåg jag att jag inte kunde döma på avstånd eftersom jag inte kände reaktionen på hundarna så detta hoppade jag över.

Sedan blev det prisutdelning för dessa klasser.
Eliten var 11 ekipage som Kjell skulle döma o jag bakdömde även här. Eliten känner jag att jag behärskar någorlunda efter alla tävlingar med Krollie, men reglerna i fjärren är inte lätta att tolka.

Sex av ekipagen var norska, roligt att träffa dom. Här var det först sitt i grupp o plats för samtliga. Sedan uppdelades momenten i två avdelningar med fritt följ, dumrutan, inkallning o rutan i första avdelningen, o resten i andra avdelningen.
Betygen skilde sig inte nämnvärt här heller mellan mig o Kjell, många ekipage tyckte att han var hård men jag säger o tycker att han dömer vad han ser o hör och är lika mot alla o konsekvent. Jag personligen drog för ett ekipage som jag tyckte hade alltför hårda kommando, detta står inte i regelboken men jag tyckte det tryckte hund o framförallt i platsliggningen är det inte shysst mot de andra ekipagen. Detta står ju inte i regelboken (så här är det kanske det "förb.. gula kortet som kan gälla) personligen tycker jag inte om dessa gula o röda korten.
Med facit i hand efter första bakdömetävlingen tänkte jag - hur lätt som helst att sitta i publiken o döma o kritisera domaren men att stå på planen o sätta betyget på nolltid är inte lika lätt.

Men jag ser fram mot nästa tävling jag får vara med o bakdöma, tyckte detta var riktigt givande o roligt, trots att jag inser att man får mycket skit i sin bedömning. Låter jag hemsk - skulle vilja ha åsikter av andra domare som varit med!

Mina stackars Krollie o Shikka fick rastas två gånger under hela dagen, ligga i en bil är ingen dröm för arbetsvilliga border collie kan jag tänka mig. Men så blev dagen för deras del tyvärr. Hemfärden var ingen höjdare - snökaos, var hemma 17.30 så dagen blev lång, en uttömd hjärna o kropp. Men Beck var vi ju tvungna att se, jag somnade 10 minuter innan det var slut så de skyldiga fick jag fråga Kjell om, kunde lika gärna lagt mig på en gång.

Hoppas hinna med egen träning med Shikka under veckan, Krollie skall ju ta det lite lugnt tills Rimadylkuren är klar, kan träna de moment som inte är rusning o stopp i.

En nervös vecka

Denna vecka har varit lite orolig både på Krollies hälsa plus att vår dotter Sara varit till Stockholm för operation.
Måndag hade vi lilla Ella hos oss över natten och jag är ju inte van att ordna allt med småbarn på morgonen o köra till dagis men det gick superbra förutom när jag skulle kamma henne på morgonen, där gick gränsen för vad mormor fick göra.

Som tur var har vi jättesnälla dagisfröknar som fixade detta åt mig på morgonen. Nervös väntan på tisdagen innan man fick veta hur det var med Sara. Allt hade gått okey så de fick resa hem samma dag. Hämtade Ella på dagis och gissa om hon blev glad att återse mamma o pappa men ville gärna följa med mormor hem igen när jag skulle gå. Känns varmt i hjärtat.

I onsdags tog jag med Shikka till "vår" grusplan för träning, inte mycket som fungerade tyvärr men är glad åt det som gick bra. Både hon o jag var som två lerhögar när vi var klara så kläderna åkte i tvättmaskinen o Shikka i duschen när vi kom hem. Sedan blev det vittring i badrummet o där fungerar det klockrent. Får nog hejda mig med att flytta ut detta moment ett tag till. Men hon är så rolig att träna med, allt kan hända när vi tränar som nästan aldrig hänt med Krollie så jag har många "nötter" att knäcka innan vi är klara för Elit.

Torsdag känns inte bra. Kl. 11.00 skall Krollie o jag vara hos veterinären. När hon undersöker Krollie och drar hennes bakben bakåt skriker hon till o försöker hugga vet. Min genomsnälla Krollie som aldrig gjort en fluga förnär gör detta o då förstår jag hur ont hon har. Begär röntgen på ländryggen och höfterna i detta läge.

Först kommer bilderna på höfterna (som jag då trodde hade hänt ngt med) visade sig vara lika ra som den dagen vi höftledsröntgade henne) Nu slog hjärtat femdubbla slag inför ryggbilderna o där fanns felet till smärtan. Men inte så illa som jag trodde, en förändring på de två sista kotorna plus en inflammation mellan dessa. Så nu gär hon på Rimadyl i 10 dagar. Hemma är hon precis som vanligt, märker inget av detta men hon skall få vara i vila tills kuren är klar.

På torsdagkvällen hade vi domarutbildning. Vi var i Hammarö o fick döma en 2:a och 2 3:ans ekipage. Planen var för jävlig, stackars hundar o mattar, men vi fick mycket att döma som aldrig händer på en normal tävling. Höll på att frysa ihjäl innan det var klart. Mycket att diskutera om bedömningen när vi kom in. Jag tycker detta med domeriet är jättekul o ser fram emot att en dag få komma ut i verkliga livet o få döma, men först skall vi klara proven inför detta.

På fredagen kom Berit o Najko hit för att träna o vi var på "vår" grusplan som var en helt annan än i onsdags. Känner att jag verkligen vill hjälpa detta ekipage som fastnat lite i sin träning.

Idag lördag åkte Gunilla o jag till Värmlands-Dals årsmöte. Gunilla är distriktsombud och jag var inbjuden. Efter alla år som Krollie o jag tävlat fick vi vår kompensation för det vi gjort som aldrig uppmärksammats varken av min egen hemmaklubb eller distriktet, tack Ylwa som fixat detta. Fick plaketter  från EM, NM, VM alla år tillbaka plus en jättefin tulpanbukett. Kände att Krollie skulle varit med för vi är ju faktiskt två som presterat detta tillsammans men hon fick en extra godbit när jag kom hem.

Lena o Tease har idag tävlat 3:an o det gick superbra. Jättegrattis till detta lovande ekipage som kommer att gå långt.

Imorgon skall Kjell o jag åka till Grums där Kjell skall döma Eliten o jag bakdöma 1, 2 o 3:an tillsammans med Björnis, kommer nog även att vara med o bakdöma tillsammans med Kjell. Det blir en heldag, stackars egna hundar som inte får göra ett jävla dugg på en hel helg men får försöka kompensera detta under veckan som kommer.

Ha en bra lördagkväll alla vänner

Träning ridhus, snö, ishalka

I torsdags åkte jag med Krollie o Shikka till 4H i Karlstad för att träna med Lena o Tease o Basco, Kristina med Bästa o lillan (kommer inte ihåg vad hon heter - ursäkta).

Vi började med gruppmomenten med Shikka Tease o Bästa. Shikka är lite orolig men satt o låg bra.

Tog sedan in Krollie för fritt följ men Lena som vet hur hon brukar gå såg direkt att ngt inte stämmer med hennes bakben så nu får hon vara i vila tills vi varit hos vet. Känner mig orolig för henne men skall inte ta ut ngt i förskott förrän jag vet vad som är fel.

Vi körde igenom Lena o Tease i 3:an jag agerade tl o Kristina domare. Den lilla tjejen är riktigt duktig så den dagen hon tävlar trean kommer att gå bra.

Tränade fritt följ med Shikka utan kommenderingar, vill vänja henne vid att det finns andra hundar o människor runt om o det fungerar bättre o bättre för varje gång.

Hemma tränar vi vittring, vittring, vittring o peppar peppar - kanske hon börjar förstå vad hon skall göra - NOSARBETE o inte bara apportering. Visserligen har hon inte bara apporterat bara utan tagit första bästa pinne innan hon börjat arbeta med lilla näsan. Hon kommer in med rätt pinne men vad då - noll redan från början. Nöta nöta är vad som står på programmet nu. Har lagt in krav på henne o hon tar det utan att sjunka o deppa ihop. Detta är jätteskillnad på henne o Krollie, skulle jag säga till Krollie så blir hon "förtvivlad" medans yrvädret bara skakar av sig o kommer igen på 2 sekunder.

Lördag träffades jag o Shikka, Gunilla o Kiwi, Jouko o Hyss, Lena o Tease på vår klubb för ett träningspass. Krollie fick följa med Kjell- känns som jag sviker henne men hon skall vara i stillhet och det är bättre för henne om hon inte sitter i bilen o ser att jag tränar med den lilla.

Vädret var strålande sol men planen var kanske inte den bästa, mycket isig på de flesta ställen. Vi tränade både på den plogade planen o i snön.



Vi kom fram till att lydnaden har blivit lite materialsport, kameror m.m. m.m.

Vi började med gruppmomenten. Jouko var tävlingsledare. Sitt i grupp gick bra, platsliggningen satte sig Shikka på både Gunillas o Lenas kommando, träning på detta.

Lena började med Tease



Lilla söta duktiga Tease. Jag tränade fritt följ med Shikka under tiden Lena o Tease tränade.


Foto Gunilla



Kiwi i apportdirigering



Vippe får jobba han också - apportera koner



Tränar vittring med Shikka

Efter dagens träning festade vi på



hemlagad äppelpaj gjord av Gunilla o nybakad sockerkaka som Jouko gjort. Gott. Tack för fikabröd och dagens träning



Söndagmorgon ringer kl. 07.30 - Vasaloppet på TV är en given tradition för oss. Vi sitter framför tv:n hela förmiddagen men får inte se målgången för vi skall till Karlstad för ett möte. Hämtar Lena Backman och Gunilla.

Idag blev det ingen träning alls tyvärr var inte hemma förrän 18.30.


RSS 2.0